Wat houdt beleggen in?

Nederlanders zijn van nature een spaarzaam volk. Daarnaast draaien wij graag elk dubbeltje een paar keer om  voordat het wordt uitgeven. In het uitgeven van geld is de gemiddelde Nederlander behoudend en doet dit pas als het echt nodig is. En het geld dat niet direct nodig is dient veilig bewaard te worden waarbij het bij voorkeur in volume toeneemt. Vandaar dat de spaarrekeningen met de hoogste rente het zo goed doen en vaak aanleiding zijn om van bank te verwisselen.

 

Op zoek naar hogere rendementen

Die veiligheid en de hoge rentes op spaarrekeningen lijken een beetje verleden tijd te zijn geworden. Sinds de spaarrentes rond de 0 % rente schommelen zijn Nederlanders dan ook massaal op zoek naar andere manieren om hun geld te laten groeien. Het liefst met een zo laag mogelijk risico. Maar als je niet wilt sparen, omdat de rente te laag is dan kom je als snel uit bij beleggen. En daar zit nu juist veel risico in want beleggen geeft allerminst zekerheid op je geld. Maar gelukkig kan je daar weer bescherming voor vinden wat het kopen van aandelen dan toch weer enigszins aantrekkelijk maakt.

 

Korte termijn beleggen met dividend uitkeringen

Beleggen in aandelen is in feite niet meer dan een stukje eigenaar worden van een onderneming. Door een aandeel van een bedrijf te kopen kan  je mee profiteren van de bedrijfsresultaten. Dat wordt meestal gedaan in de vorm van een dividend uitkering. Dividend is de winstuitkering van een onderneming dat eenmaal of soms ook weel meerder malen wordt uitgekeerd en verdeelt onder alle aandeelhouders. In de meeste gevallen kopen mensen juist de aandelen van een bepaald bedrijf om dividend te ontvangen. Dit past in hun korte termijn strategie om direct rendement op hun beleggingen te ontvangen.

 

Beleggen met een specifiek doel voor ogen

Als je geld wilt sparen voor de langere termijn, bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto dat is beleggen in aandelen wellicht niet zo’n goede optie. Je hebt immers geen zekerheid. Beleggen met een doel dien je dan ook zo veilig mogelijk te doen. Spreiding is dan ieder geval aan te raden en daarnaast is het verstandig om minder risicovolle beleggingsproducten aan je portefeuille toe te voegen zoals obligaties. Dit zijn (staats) leningen die vaak een vaste rente bieden en na vast looptijd hebben waarna je de inleg weer terugkrijgt. Met obligaties profiteer je dus van een vaste afgesproken rente.

 

Beleggen met een klein deel van je spaargeld

Er zijn ook veel mensen die hun spaargeld liever laten staan op de spaarrekening en of deposito maar toch een deel van hun spaargeld willen aanwenden om te gaan beleggen. Vaak gewoon om te kijken of ze door te speculeren een hogere winst kunnen behalen. Deze groep mensen groeit gestaag en gaan beleggen om de lage rente op de spaarrekeningen te compenseren. Door te gaan beleggen in aandelen hopen zij een hoger dan gemiddeld positief resultaat op hun geld te kunnen maken.

 

Lange termijn beleggen zonder specifiek doel voor ogen

Als je geld op een spaarrekening hebt staan en je hebt dat geld niet direct nodig dan kan je er voor kiezen om een deel van dat geld op te nemen en er mee te gaan beleggen. In dit geval heb je dus geen specifiek doel voor ogen en biedt verschillende mogelijkheden. Je kan flexibel en breed gaan beleggen in bedrijven die dividend uitkeren, en in bedrijven die een investeringsstrategie hanteren wat inhoudt dat winsten worden geherinvesteerd om marktpositie te winnen.  Het gevolg hiervan is dat de aandelen, naar verwachting, op de langere termijn (veel) meer waard zijn geworden.