Beleggen onder Trump?

Een vraag die veel beleggers bezig heeft gehouden is: wat doet de Amerikaanse verkiezingsuitslag met de beurs?

Het mag duidelijk zijn dat de beurzen internationaal hebben gereageerd op de aankondiging dat Donald Trump de toekomstige president van de Verenigde Staten zal zijn.

Maar hoe gaat het nu verder? In dit artikel een korte uiteenzetting van de reactie van de beurzen op de verkiezingen én een blik in de toekomst.

 

Rode AEX en andere beurzen

Op woensdag 9 november kleurden onder meer de AEX en veel andere internationale beurzen rood bij het nieuws dat niet Hillary Clinton, maar Donald Trump was verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten.

Beleggers wisten niet hoe snel ze weg moesten rennen van de beurs. Ook wisten ze niet wat er zou gaan gebeuren met hun investeringen. Het gevolg was dat de beurzen instortten en de koers van de dollar een dieptepunt bereikte.

 

3 procent in de eerste minuut

De AEX liet een verlies van ruim 3 procent zien in de eerste minuut na dit nieuws. Veel verder ging het niet, want na een half uur stond het verlies op 1,5%.

In Azië sloot de Nikkei 5,4% lager en de Hang Seng-index in Hong Kong sloot op 2,5% lager.

 

Schok bij de Brexit was groter

Uiteindelijk bleek de schok toch mee te vallen. De nek-aan-nekrace die tot het einde standhield heeft ervoor gezorgd dat beleggers zich snel konden herstellen.

Bij de Brexit was het anders. De schok was daar een stuk groter en dat gold ook voor de gevolgen op de internationale beurzen.

 

Toekomst

Als we de verkiezingsuitslag naast de Brexit leggen, kunnen we op dit moment eigenlijk alleen maar stellen dat de toekomst onzeker is. Wat er allemaal gaat gebeuren is nog niet te zeggen. Trump zal als president voor veel veranderingen kunnen zorgen, hij is immers een bekend zakenman en heeft al gesteld dat hij voor lagere belastingen wil zorgen, maar ook veel geld in de infrastructuur wil steken.

De vraag is echter: waar gaat hij dat geld vandaan halen?

Het antwoord op die vraag zal beslissend zijn voor de toekomst van Amerika, maar ook voor de toekomst op de internationale beurzen.