Beleggen in grondstoffen

Obligaties en aandelen zijn de meest gangbare vormen van beleggen. Maar onder mensen die met beleggen beginnen zijn er ook de grondstoffen erg populair. Deze zijn makkelijk te verhandelen en al voor weinig geld aan te schaffen. Lees meer over beleggen met grondstoffen (commodities).

 

Gewonnen en geoogste grondstoffen

Bij het woord beleggen denken de meeste mensen meteen aan aandelen van bedrijven. Dat is logisch want in de media wordt doorgaans alleen gesproken over de beurzen waar in aandelen wordt gehandeld. Maar naast de reguliere aandelenmarkten is nog een hele andere beleggingswereld namelijk, beleggen in grondstoffen. De Engelse benaming voor grondstoffen is commodities. Deze belleginssector omvat alles wat te maken heeft met producten die zijn geoogst of gewonnen. Geoogste grondstoffen zijn onder meer graan, koffie, cacao en mais. Bij gewonnen grondstoffen hebben we het over edelmetalen als goed, zilver en koper  maar ook over mineralen zoals zout, silicium en zand.

 

De wereld economie gebouwd op olie

De meest bekende grondstof is misschien wel olie. Het is ook de meest verhandelde grondstof en dat is logisch want de hele wereldeconomie rust min of meer op de waarde van een vat olie. We zitten dan ook in een zeer interessante periode waar olie voor het eerst structureel in waarde lijkt af te nemen. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen want olie heeft decennia lang het succes en de groei bepaald van veel economieën over heel de wereld. Landen als Venezuela en Nigeria zijn er zelfs volledig van afhankelijk. De alsmaar goedkoper wordende olie veroorzaakt in deze landen dan ook onrust omdat er minder geld binnen komt nu hun olie weinig opbrengt.

 

Landen die afhankelijk zijn van olie export in financiële crisis

In de golfstaten in het midden oosten is de rijkdom verkregen door een langdurige internationale handel in olie. Maar ook in deze staten zijn de gevolgen van minder vraag naar olie op de wereldmarkt duidelijk merkbaar. Saudi Arabië lijkt zich in haar strategie enigszins te verslikken gezien het feit dat het land, net als Venezuela, niet goed voorbereidt is op een definitief lage olieprijs. De kleinere staten van de Verenigde Arabische Emiraten hebben de ontwikkelingen wel zien aankomen en hebben tijdig hun strategie aangepast. Zij zetten al enige jaren grof in op zonne-energie en zijn zelfs van plan energie uit zonnekracht te gaan exporteren via super geleiders.

 

Goud populair in tijden van economisch mindere tijden

Goud is bij beleggers de meest geliefde grondstof. Dat komt omdat goud in tijden van economische crisis haar waarde doorgaans behoud en zelfs in waarde toeneemt. Kijk je terug op de laatste honderd jaar dan zou je er van uit kunnen gaan dat goud kopen, voordat een economische crisis los brast, een lucratieve investering is. Het glimmende edelmetaal is daarmee voor veel mensen een veilige belegging. Je ziet dan ook dat tijdens een financiële crisis, zoals die van 2008, veel mensen hun beleggingen omruilen voor goud. Het gevaar hiervan is weer dat je net te laat kan zijn en het goud op een te hoog moment inkoopt. Het moment van aankoop is zeer belangrijk en bepaalt je uiteindelijke winst. Je kan goud fysiek aankopen maar je kan ook meedoen met beleggingsfondsen die beleggen in goud.